І ще раз про Єдиний податок.


    В спеціалізованих бухгалтерських та правових виданнях, в т.ч. й в мережі Інтернет тема єдиного податку обговорювалася не раз та вважаю, що розкрита цілком і повністю. Але аналізуючи звітний рік в напрямку роботи зі стартап-компаніями на підставі проведених консультацій, стало очевидним, що питання обрання системи оподаткування залишається актуальною і на даний час.

    Метою цієї публікації є допомога майбутньому підприємцю в виборі найбільш вигідної системи оподаткування для свого бізнесу.

    Найпершими критеріями, від яких залежить вибір групи єдиного податку, безперечно є обсяги грошових потоків та кількість працюючих підприємства. Тобто кожна група єдиного податку містить критерії, перевищення яких платником єдиного податку не допускається.
    Обрати спрощену систему оподаткування може як і фізична особа-підприємець так і юридична особа, особливості вибору групи платника єдиного податку розглянемо нижче.
    Так, для фізичних осіб існує вибір серед чотирьох груп. Це перша, друга, третя та п'ята.
    Перша групу, відповідно до ч. 1) пп. 291.4, ст. 291 Податкового кодексу може бути обраною для наступної діяльності: роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або з надання побутових послуг населенню. При цьому не допускається використовувати працю найманих осіб і обсяг доходу протягом року не повинен перевищити 150 тисяч гривень.
    Особливістю діяльності платників єдиного податку другої групи є надання послуг, у тому числі побутових тільки платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. При цьому кількість працюючих в такого підприємця на повинна перевищувати 10 осіб, а обсяг доходу не повинен перевищити  1 млн. грн.
    Частиною 2) пп. 291.4, ст. 291 Податкового кодексу передбачено застереження для платників єдиного податку другої групи, відповідно до якого дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої або п'ятої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для таких груп.
    Отже, якщо характер вашої майбутньої діяльності передбачає тісну співпрацю з юридичними особами, більшість з яких на сьогоднішній день перебуває на загальній системі оподаткування, перша та друга група платників єдиного податку вам не підійде. Якщо серед ваших контрагентів будуть окрім населення, тільки платники єдиного податку то сміло можете обирати другу групу. Це дозволить вам заощадити як на розмірі самого податку так і на витратах щодо його адміністрування.
    Як випливає з вищевикладеного, для нормальної роботи з юридичними особами вам доведеться зареєструватися платником третьої або п'ятої групи єдиного податку. Одразу слід відзначити, що різниця між ними полягає тільки в максимальних критеріях, перевищення яких не допускається. Так для третьої групи це 3 млн. грн. доходу та 20 працівників, а для п'ятої - 20 млн. грн. доходу та відсутність обмежень щодо кількості працівників.
    Юридичні особи мають можливість обирати між четвертою та шостою групами платників єдиного податку, які подібно до третьої групи для фізичних осіб-підприємців містять тільки обмеження щодо обсягів доходу та кількості працівників.
    Так платником четвертої групи може бути юридична особа будь-якої організаційно-правової форми з обсягом доходу до 5 млн. грн. та кількістю працюючих до 50 чоловік. Для шостої групи платників податку кількістю працюючих не обмежена, максимальний обсяг доходу в свою чергу дорівнює 20 млн. грн.
    Важливо пам'ятати, що пп. 291.5. ст. 291 Податкового кодексу передбачені випадки коли особа не може бути платником єдиного податку.
    Що стосується ставки єдиного податку, тобто визначення його розміру то він залежить від обраної групи та визначається у відсотковому відношенні до мінімальної заробітної плати для першої і другої групи у відсотках від доходу для 3-6 груп.
    Для першої групи ставка єдиного податку дорівнює від 1 до 10, а для другої - від 2 до 20 відсотків від мінімальної заробітної плати.
    Для 3-6 груп платників єдиного податку ставка податку вимірюється у відсотках від доходу.
    Так для третьої і четвертої груп платників єдиного податку:
1) 3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість;
2) 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
    Для п'ятої і шостої груп платників єдиного податку:
1) 5 відсотків доходу - у разі сплати податку на додану вартість;
2) 7 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
    Сподіваюсь, що дана стаття стане вам корисною при плануванні вашого майбутнього бізнесу та допоможе обрати найбільш вигідну модель оподаткування.

Запитання до юриста:

Телефонуйте за номером: +38 044 362-29-14 запитати юриста