Повідомлення про прийняття працівника на роботу


Постановою КМ нарешті затверджений порядок повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу

03 липня 2015 року набула чинності Постанова КМ про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу (Постанова №413 від 17.06.2015р., опубліковано в Офіційному віснику України 2015 року, №50 від 03.07.2015р.).

Даною постановою нарешті затверджений порядок повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу, а також Додатком до Постанови затверджена форма відповідного повідомлення.

Так повідомлення має подаватися власником, або уповноваженим органом (особою) підприємства, установи, організації чи фізичною особою до територіального органу ДФС за місцем обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Повідомлення в затвердженій формі згідно з додатком повинно бути подане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором. Таке повідомлення може бути подано трьома способами, а саме:

  1. засобами зв'язку з використанням електронного цифрового підпису;
  2. на паперових носіях, разом з копією в електронній формі;
  3. тільки на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж з п’ятьма особами.

Частиною 3 ст.24 КЗпП визначено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Нагадаємо, що трудовий договір, відповідно до ч.1 ст.24 Кодексу законів про працю може бути укладено як письмово так і усно. У випадках передбачених цією ж статтею, трудовий договір повинен бути укладено виключно в письмовій формі.

Отже до фактичного допущення працівника до роботи обов’язково необхідно подати до територіального органу ДФС повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Конкретно визначена відповідальність за неподання повідомлення про прийняття працівника на роботу законодавством не встановлена, тому відповідно до ст. 265 КЗпП застосовується абз.5 ч.2 статті - порушення інших вимог трудового законодавства. Санкція за порушення інших вимог трудового договору передбачена в розмірі мінімальної заробітної плати.

Як висновок, для недопущення накладення штрафних санкцій необхідно повідомляти ДФС про прийняття працівника роботи саме до початку коли такий працівник приступить до виконання трудових обов’язків.

У випадку пропуску визначеного строку подання повідомлення, кадровій службі необхідно негайно звернутися до юридичної служби підприємства або до обслуговуючої юридичної компанії для недопущення накладення санкцій на підприємство.

Запитання до юриста:

Телефонуйте за номером: +38 044 362-29-14 запитати юриста