Сплачені при купівлі нерухомості 1% збору до пенсійного фонду можна повернути!


Якщо ви придбали житло вперше, ви маєте право на повернення безпідставно сплаченого збору до пенсійного фонду в розмірі 1% від ціни будинку чи квартири.

Для підписання договору купівлі-продажу квартиру чи будинку окрім сплати мита чи послуг нотаріуса, останні вимагають від покупця надати докази сплати збору до пенсійного фонду в розмірі 1% від ціни будинку чи квартири. Сума такого платежу як правило становить  від кількох тисяч до кількох десятків тисяч гривень. Дійсно, така оплата 1% збору при купівлі квартири чи будинку передбачена Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»: збір сплачується покупцем при придбанні житла. Якщо ви набуваєте житло в результаті дарування, в порядку спадкування чи за договором міни, ви сплачувати збір до пенсійного фонду не будете.

Юристам та нотаріусам звісно відомо, що тим же Законом передбачено звільнення від сплати збору, а саме звільняються  громадяни, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше. Нажаль, при підписанні угоди довести нотаріусу своє право на звільнення від сплати збору не вдасться. Оскільки не зважаючи на норму Закону, досі не реалізовано механізм підтвердження статусу покупця, як того, що придбає житло вперше, і для посвідчення угоди в вам таки довелось заплатити і мито (чи вартість послуг нотаріусу), і 1% збір до пенсійного фонду.

Таким чином, якщо ви придбали житло вперше, ви маєте право на повернення безпідставно сплаченого збору. Для отримання швидкого результату краще заручитись підтримкою адвоката чи юриста, або звернутись за допомогою до юридичної компанії. Така справа не є складною, відповідно затрати на правову допомогу не повинні бути високими.

Якщо ж ви вирішите звертатись до суду для повернення сплаченого при купівлі житла збору самостійно, то дотримуйтесь наступної позиції, яка вже підтверджена і судовою практикою:

Оскільки звільнення від сплати для осіб, що придбавають житло вперше передбачені Законом, то той факт, що держава не забезпечила реалізацію передбаченого законом права, не позбавляє громадян права вимагати повернення безпідставно сплаченого збору. Запроваджуючи певний механізм правового регулювання відносин держава зобов'язана забезпечити його реалізацію. В протилежному випадку всі негативні наслідки відсутності належного правового регулювання покладаються саме на державу, що підтверджується практикою судів (рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 10.12.2014 р. по справі №826/15227/14; та від 18.06.2014 р. у справі № 826/5758/14; а також Ухвала Київського Апеляційного адміністративного суду у справі № 826/5758/14; така ж позиція Ізяславського районного суду Хмельницької області сформульована в Постанові від 23.03.2015 р. по справі № 675/287/15­а) та рішення Окружного адміністративного суду м. Києва по справі №826/8753/15. Всі вказані вище рішення можна знайти в Реєстрі судових рішень http://www.reyestr.court.gov.ua

Також радимо дотримуватись наступного алгоритму дій:

при посвідченні угоди попросіть нотаріуса посвідчити копію платіжного документу, що підтверджує оплату збору. Також фінансова установа може надати вам додатковий завірений примірник платіжного документу. Цей документ буде додано до адміністративної скарги як доказ сплати збору. Якщо у вас доказів не збереглось, зверніться до нотаріуса котрий посвідчував угоду, він зможе завірити вам копію платіжного документа, який зберігається в його справах.

надішліть вимогу про повернення помилково/безпідставно сплаченого збору, на адресу підрозділу пенсійного фонду, на реквізити якого було проведено оплату;

радимо також надіслати запити в реєстраційну службу та БТІ про підтвердження того факту, що ви придбаєте житло вперше, ви отримаєте відмову в наданні такої інформації, але це підтвердить той факт, що ви вчинили можливі дії спрямовані на підтвердження вашого статусу як людини, яка придбає житло вперше.

готуєте та надаєте до відповідного Окружного адміністративного суду адміністративну скаргу.

Практика судів з даного питання сьогодні є досить однозначною, підготувати позов вам допоможуть зразки документів. У випадку якщо ви все ж таки сумніваєтесь у власних силах, все ж таки радимо звернутись за допомогою до кваліфікованих юристів.

І пам’ятайте, відсутність можливості Пенсійного фонду України та його територіальних відділень встановити придбання квартир конкретною особою вперше, не може ставитись в провину особі, оскільки порядок виконання законодавчо закріплених норм не визначений, то таке невизначення не може впливати на порушення прав громадян, які наділені такими правами.

Зразок листа на управління пенсійного фонду

Зразок позовної заяви про повернення безпідставно сплачених коштів

Запитання до юриста:

Телефонуйте за номером: +38 044 362-29-14 запитати юриста