Нарахування ЄСВ з зарплати іноземця, що працює в іноземному представництві


Нарахування ЄСВ у разі нарахування заробітної плати іноземним громадянам, які працюють у представництві іноземної компанії, розташованої на території України.

Іноземні громадяни, які працюють у представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України не підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, оскільки на них не поширюється норми статті 253 Кодексу Законів про працю України (надалі – КЗпП). Відповідно, зазначені представництва не є страхувальниками для іноземців у разі нарахування та виплати їм на території України доходу у вигляді заробітної плати. При цьому заробітна плата таких громадян не є базою нарахування єдиного внеску.

Нижче, пропонується правове обґрунтування викладеної позиції.

Кодекс законів про працю України визначає правові засади і гарантії здійснення громадянами України права розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної і творчої праці.

Статтею 253 КЗпП визначено, що особи, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або у фізичної особи, підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню.

Дія Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон про ЄСВ) поширюється на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов'язаної з веденням обліку, умовами та порядком нарахування та сплати єдиного внеску.

Відповідно до п. 10 частини першої ст. 1 Закону про ЄСВ страхувальниками є роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону зобов'язані сплачувати єдиний внесок.

Застрахована особа - фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок (п. 3 частини першої ст. 1 Закону про ЄСВ).

Платників єдиного внеску визначено частиною першою ст. 4 Закону про ЄСВ, до яких віднесено, зокрема, роботодавців: дипломатичні представництва і консульські установи іноземних держав, філії, представництва та інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародні), розташовані на території України.

І як вже було сказано вище, оскільки на іноземних громадян, які працюють у представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, не поширюються норми ст. 253 КЗпП, то вони не підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню.

Запитання до юриста:

Телефонуйте за номером: +38 044 362-29-14 запитати юриста